Varför värma upp innan träning?

Varför uppvärmning innan träning?

Det finns många orsaker till varför du ska värma upp, de två viktigaste enligt mig och många andra är för att undvika skador och för att prestera bättre.

Här ovan hade jag förmånen att hålla i uppvärmningen till Tjejmilens Halvmarathon för några veckor sedan.

Ofta värmer man kanske upp för att undvika skador, men kanske glömmer att man kan förbättra prestationen genom en bra uppvärmning. En bra uppvärmning är en förutsättning för ett lyckat träningspass och är absolut värt att sätta lite tid på. Lägg gärna in rörligheten i uppvärmningen som exempelvis knäböj med en pinne ovanför huvudet.

 

Vad händer i kroppen under en bra uppvärmning?

Huvudmålet med en uppvärmning är att få upp temperaturen i kroppen, så att blodtillströmningen till musklerna ökar. Musklerna blir mer elastiska, svarar bättre och risken för skador minskar. Musklernas nervimpulser förbättras och lederna smörjs och blir mer mottagliga för belastning.

 

Så slarva inte med uppvärmningen

/Therese

1 kommentar

    Berätta vad du tycker

    Din e-postadress kommer inte publiceras