Förälskad i lavendeln i Provence

Hejsan!

Har tillbringat nästan två veckor i Provence. Blev förtjust i den lilla bergsbyn Bonnieux som vi bodde i. Men också förälskad i lavendelfälten, det doftade magiskt på fälten.

Jag har tidigare provat på lavendel för ett av mina barn som haft sömnsvårigheter. Lavendel är grymt och hjälper för nedvarvning och sömn. Som de flesta av oss vet så påverkar sömnbristen oss väldigt mycket. Får vi inte vår sömn, då orkar vi inte.

Vi besökte Senanque klostret i Provence. Det är nog Frankrikes mest kända lavendelfält. Här säljs det oljor, tvålar, kryddor, choklad, schampo, tvålar, vin ja allt med en bas av lavendel som nunnorna plockar och gör iordning. Det var den eteriska lavendeloljan som genom en olyckshändelse på 1900-talet gav upphov till begreppet aroma terapi.

 

Senanqueklostret i Gordes i Provence

En kemist och forskare vid namn René-Mauric jobbade i ett laboratorium i familjens parfymfabrik i Grasse i Provence. Ett experiment råkade gå fel som resulterade i en explosion och som följd brände han sin arm svårt. Snabbt stoppade han armen i den närmaste behållaren med vätska för att lindra svedan. Vätskan var inget annat än lavendelolja och han blev förbluffad över hur snabbt smärtan lindrades och hur fort såret läkte utan ärrbildning. Än idag används eterisk lavendelolja på brännskador. René-Maurice spenderade därefter sitt liv med att studera eteriska oljor och dess egenskaper.

 

Här står jag och sniffar på ett lavendelfält nära Saint-Julien

 

Lavendelfält i Provence

Lavendel vid sömnlöshet och avkoppling

En av de mest kända egenskaperna av lavendel är dess förmågan att hjälpa vid sömnproblem. Enbart doften av lavendel kan vara så effektiv som en kur för insomning att somliga upplever att den kan ersätta behovet av sömntabletter.

Även vetenskaplig forskning indikerar att det kan vara ett säkert och effektivt sätt för bättre sömn. Prova att lägga en tygpåse med torkad lavendelblom under kudden, eller ännu effektivare droppa några droppar eterisk lavendelolja på kudden.

 

Lavendel vid stress, oro, ångest och depression

Lavendeln kan var mycket användbar vid ångest, oro, stress och depression. Forskare har upptäckt att lavendel ökar den typ av hjärnvågor som är associerade med avkoppling.

Häll lite lavendelolja i badvattnet eller en handfull lavendelblom. Du kan även massera in eterisk lavendelolja vid tinningarna eller sprida doften med hjälp av en aromalampa.

Lavendel spänningshuvudvärk och migrän

Ett par droppar eterisk lavendelolja i en kastrull med kokande vatten kan vara tillräckligt för att lindra en envis spänningshuvudvärk eller lugna en dunkande migrän. Det är en gammal huskur som även visat positiva resultat i moderna studier. Andas in lavendelångorna och känn lättnaden skölja över dig. Du kan också massera in ett par droppar eterisk lavendelolja vid tinningarna som nämnt ovan. Eterisk lavendelolja absorberas lätt av huden och den lugnande effekt på centrala nervsystemet kommer snabbt. Vissa kan dock uppleva en känslighet, och om så är fallet kan man blanda ut oljan med t.ex lite aloe vera eller en vegetabilisk olja.

Lavendel för matsmältningen

Inom örtmedicin rekommenderas ofta te som är gjort på lavendeln som stöd för matsmältningen. Lavendel är dessutom kramplösande och urindrivande och kan vara väl värt att prova vid en orolig mage.

 

Lavendel för huden

Lavendel har antiseptiska och antibakteriella egenskaper och är därför användbar vid akne, eksem och svampinfektioner. Örten är även smärtstillande, lindrar klåda, lugnande och sår läkande. Outspädd kan den användas att punkt behandla insektsbett, småsår eller när man bränt sig på spisen, brännmaneter eller brännässlor. På kliande vattenkoppor är den suverän.

Lavendel håller mal och pälsängrar borta

Sedan århundraden har människor utnyttjat torkade blommor av lavendel och lavendelolja som ett medel mot mal och pälsängrar. Genom att lägga små påsar av torkad lavendelblom eller droppar med eterisk lavendelolja i skåp och garderober kan man skydda kläder och andra textiler mot tygätande insekter. Lavendel i kombination med cederträolja dock den ultimata kombinationen för detta ändamål.

Önskar er en härlig dag/ Therese

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

bbb