Kan vi själva halvera risken för stroke?

Jajamensan! Hörde detta på radion imorse. Ny forskning visar att så lite som en halvtimmes promenad om dagen kan göra stor nytta.

Artikeln publicerades i DN idag . Där jag läste att enligt en ny svensk studie kan dock även vanliga promenader minska riskerna för att en stroke ska bli allvarlig.

– Jag trodde inte att vi skulle hitta att promenader, alltså en lägre mängd fysik aktivitet, också skulle ha effekt, säger Katharina Stibrant Sunnerhagen, som är professor i rehabiliteringsmedicin vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

– Det var en positiv överraskning för oss att det räcker med 30–35 minuter om dagen.

Studien, som publicerats i tidskriften Neurology, bygger på uppgifter om 925 strokepatienter som vårdats på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Läser även i DN att risken för att en stroke blir allvarlig är hälften så stor för personer som promenerar minst fyra timmar i veckan jämfört med för personer som är fysiskt inaktiva. Det tycks dessutom vara lika fördelaktigt med lätt fysisk aktivitet som att motionera måttligt, det vill säga raska promenader eller löpning.

Vardagsmotionen  vet vi är bra. Men att den också kan förebygga allvarliga sjukdomar är vi nog färre som är medvetna om.

Nu har jag inte tid med detta, dags för en liten promenad.

/Therese

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.