Minska risken för hjärtinfarkt med träning

Kan vi minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar med att vara mer aktiva? Den frågan får jag ofta som personlig tränare. Upp till 25 000 människor drabbas av en hjärtinfarkt varje år och 6000 dör. 

Hjärtinfarkt är en sjukdom som är akut, det som har hänt innan är att man har haft en livsstil som har gjort att det byggts upp åderförfettning i blodkärlen. Det är något som händer under lång tid.

Kan det vara försent att ha skaffa bättre livsstil?

Jag lyssnade häromdagen på Katarina Steding Ehrenborg som är hjärtforskare och docent exp. klinisk fysiologi  hur man kan motverka hjärt- och kärlsjukdomar, så intressant. Hon har även skrivit boken Hjärtsmart, orka mer och lev längre.

Det bästa man kan göra är att vara fysisk aktiv. Man blir så glad när man hör detta!

 

Orsaker till hjärtinfarkt

Fysisk inaktivitet

Nikotin

Stress

Dåliga kostvanor

Vad är då en fysisk aktiv person

En person som rör sig mer än 150 minuter i veckan. Rör man sig mindre än det då klassas man som fysisk inaktiv. Det är otroligt viktigt att undvika stillasittande.

Sluta med nikotin

Nikotin skapar en stressreaktion i kroppen, vi får en adrenalinutsöndring, pulsen går upp och blodtrycket stiger. Över lång tid leder det till att man belastat hjärtat mycket.

Även dålig tandhälsa kan leda till hjärtinfarkt. Så det gäller både rökning och snusning.

Stressa mindre

Adrenalinpåslag, långvarig stress ger dåliga vanor och leder till att vi inte hinner inte träna, orkar inte bry sig om vad vi äter. Ja helt enkelt dåliga vanor.

Skippa transfetterna

Dåliga kost vanor kan vara att man äter bra mat, men man äter för mycket mat så man får en övervikt. Eller sämre mat som mättade fetter och transfetter, vilket ökar det onda kolestrolet i blodet och ökar risken för åderförfettning.

 

Aldrig försent-så motverkar du hjärtinfarkt

150 minuter måttligt intensiv aktiv träning per vecka. Det kan vara följande;

Rask promenad, ansträngande känsla

Genväg, högintensiv träning (räcker det med 75 minuter i veckan)

Exempelvis spinningpass som leder till bättre kondition, då har du dessutom fördelen av att få en bättre kondition. Det är en friskfaktor och kopplat ihop till god hälsa.

Övervikt

Om man har 10 kg övervikt är det farligt?

Medicinsk övervikt är när det börjar påverka kroppen fysiologiskt.

Vi vet att det är bättre att ha några kilo extra och vara fysisk aktiv, än att vara smal men inaktiv. Det kallas ibland för ”fat but fit” paradoxen.

Det är grymt att vi själva kan vara med och påverka.

 

Se till att få ihop 150 minuter per vecka (gärna mer såklart) och se till att det känns ansträngande och att vi blir varma och svettiga. 

/Therese

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.