Aktiv rörlighet förebygger skador

Hej på er!

De allra flesta av oss kan ta ut klart mer passiv rörlighet i en led jämfört med den aktiva rörligheten vi har. De flest av oss behöver förbättra sin aktiva rörlighet. Vi vill till exempel kunna utföra en riktigt djup knäböj, eller kanske kunna hålla en stark neutral rygg i botten av ett marklyft. Många av oss arbetar oftast med statisk stretch. Alltså med sin passiva rörlighet istället för sin aktiva rörlighet. Vi stretchar rumpan, framsida lår, axlar, hamstrings och bröstrygg för att öka rörligheten. Det är absolut inget fel i detta men det brukar oftast gå fortare och bli effektivare om man kombinerar den passiva rörlighetsträningen med mer aktiv rörlighetsträning.

Passa på att gör lite övningar på huk, ibland en fot i, ibland båda.

Jag brukar rulla axlarna med pinne, här ovan fångade min son mig på gymmet när jag testade en ny variant.

All belastande träning bidrar till muskelstelhet. Tränar man ingen inte rörlighet kommer man bara bli stelare och stelare. Stelhet leder i sin tur till nedsatt funktionalitet i din idrott och i vardagen är det ofta anledningen till att skador uppstår.

Stel i ländryggen, det får jag ofta höra. Då brukar rörlighetsträning hjälpa till eftersom höftböjarmuskeln fäster i ländryggen och påverkar ryggen mycket. Här kommer tips på hur du kan leka med övningen.

Rörlighet för höftböjaren – 5 övningar 

Stå med höger knä i golvet med höger fot i 3-4 dm längre fram. Spänn vänster sätesmuskel.

1. Rotera åt höger och vänster med överkroppen med händerna på bröstet.

2. Lägg sedan höger hand ovanför huvudet och jobba sidled så drar det skönt i rygg och höft. Upprepa med vänster hand ovanför huvudet.

3. Sätt händerna i nacken och pressa bak armbågarna, rotera åt båda håll.

4. Gunga fram och tillbaka samtidigt som du sträcker armarna ovanför huvudet. Tänk bågform i ryggen.

5. Be en kompis ta tag i höger häl och försiktigt lyfta hälen upp mot rumpan.

 

Sähär ser en vanlig höftböjarstretch ut. Testa gärna någon av de 5 varianterna ovan. Våga lek med dina vanliga stretcher och gör om dem till rörlighetsövningar.

Tänk efter, jobbar du med din rörlighet aktivt eller passivt?

Eller har du kanske glömt bort den på sistone?

/Therese

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.